Årets Københavnske Talentudvikler 2022 - Jens Petersen-Bach, cheftræner i KTK86
En af Team Copenhagens væsentligste opgaver er at støtte op omkring den københavnske talentudvikling. Talentudvikling er da også blevet en hjørnesten i Team Copenhagens daglige arbejde, hvilket bl.a. resulterer i, at ca. ¾ af de støttemidler, Team Copenhagen udbetaler, går til talentudvikling i de københavnske eliteklubber.
Team Copenhagen har allerede en talentpris til at anerkende et af de mange store københavnske talenter, der har potentiale til at gøre sig gældende inden for dansk eliteidræt på seniorniveau, men ofte glemmer man folkene bag - talentudviklerne. Og de trænere, der får opmærksomhed og anerkendelse, er som regel elitetrænerne på seniorniveau – ikke talentudviklerne, hvis arbejde ellers er en nødvendig forudsætning for senere eliteresultater.
Derfor ønsker Team Copenhagen at kåre Årets Københavnske Talentudvikler.
Brugen af ordet "talentudvikler" og ikke "talenttræner" skyldes, at prisen ikke nødvendigvis skal gives til en træner. Anerkendelsen kan tilfalde alle, der spiller en afgørende rolle i et givent talentmiljø. Det kunne f.eks. være en sportschef eller en koordinator.
Årets Københavnske Talentudvikler kåres til Danmarksmesterfesten på Københavns Rådhus, som i 2023 blev afholdt d. 28.3.
Her kan du læse, hvad Team Copenhagens sekretariats idrætskonsulent, Jeppe Haugaard, læste op på scenen, da kåringen af triatlontræner Jens Petersen-Bach (f. 1984) fandt sted til Danmarksmesterfesten 2023. Jens Petersen-Bach var til stede som publikum, men var ikke klar over, at han skulle modtage denne pris.
"Prisen går til en person, som har stort fokus på at udvikle sig selv for at blive bedre til at hjælpe atleterne med deres udvikling. Og når det kommer til atleternes udvikling, kerer vedkommende sig både om den sportslige og den menneskelige. Det helhedssyn sætter vi (Team Copenhagen, red.) pris på i det hele taget, men det er også af meget stor betydning, hvis atleterne skal blive i stand til at begå sig i den fysisk meget krævende idrætsgren, hvor årets talentudvikler har hjemme.
Årets talentudvikler er lykkedes på alle trin i talentudviklingen, både når det gælder om at få unge godt i gang med sporten, og når det gælder om at få succes på internationalt topniveau. Og vedkommende er bevidst om, at det for at lykkes med det kræver, at man arbejder sammen både lokalt, regionalt og nationalt.
Årets københavnske talentudvikler er cheftræner i Københavns Triathlonklub 1986, Jens Petersen-Bach."
Store ord
Det var ikke kun Team Copenhagen, der satte ord på Jens Petesen-Bachs store evner som talentudvikler. På scenens storskærm blev der afspillet et par hilsner fra hhv. Mikkel Mortensen (assistenttræner i KTK86), Rasmus Henning (direktør og sportschef i Triatlon Danmark) og Magnus Ditlev (triatlet i KTK86 og VM-bronzevinder 2022).
Mikkel Mortensen, assistenttræner i KTK86:
"Stort tillykke med prisen. Det er en fornøjelse at arbejde sammen med dig. Fortsæt med det du har gang i. Det er super godt."
Rasmus Henning, direktør og sportschef i Triatlon Danmark:
"Jens, jeg vil også sige tillykke på Triatlon Danmarks vegne. Det er virkelig en fornøjelse at have dig med på holdet. Du er rigtig god til at arbejde sammen med os og de andre regionale centre og er med på at føre de idéer, vi har videre.
Jeg er vild med din nysgerrighed, både på tekniske detaljer, udvikling og på mennesker. Jeg synes det er fedt at se, hvordan du kan motivere de unge mennesker, få dem til at blive bedre og få dem til at blive en integreret del af det store setup, vi har. Fortsæt med det."
Magnus Ditlev, triatlet i KTK86 og VM-bronzevinder 2022:
"Da jeg fik at vide, at min træner Jens Petersen-Bach havde vundet prisen som årets talentudvikler, blev jeg rigtig glad. Hvis I spørger mig, er Jens en helt rette mand til den pris. Ikke bare for mit vedkommende, men for alle unge atleter i Københavns Triatlonklub (KTK86, red.) har Jens gjort et kæmpe stykke arbejde og løftet os alle sammen fra at være ukendte nationale unge mennesker, som forsøger at skabe en levevej i triatlon, til at have skabt en hel masse verdensklasse eliteatleter. Derudover er Jens en træner, som har et kæmpe øje for den menneskelige del og det menneskelige aspekt af at coache folk. Så udover at være en rigtig kompetent og fagligt dygtig træner, så favner Jens også de menneskelige egenskaber, hvilket efter min mening er det vigtigste for en træner."
Se hilsnerne i videoen nedenunder.
Foto: Klaus Sletting
Årets Københavnske Idrætstalent 2022 - Sofia Thøgersen, mellemdistanceløber | Sparta Atletik
Overrasket til træning
Traditionen tro blev Årets Københavnske Idrætstalent kåret i forbindelse med Danmarksmesterfesten på Københavns Rådhus. I 2023 blev prisen givet til Sofia Thøgersen (f.2005) fra Sparta Atletik.
Sofia havde desværre ikke mulighed for at deltage til selve Danmarksmesterfesten, da hun var på træningslejr i Arizona. Til at modtage prisen var Sofias træner Kim Birk Jensen fra Sparta Atletik.
Forud for Danmarksmesterfesten overraskede Team Copenhagen Sofia med prisen. Det kan du se i videoen her.
Fra Team Copenhagens side vil vi gerne sige tillykke til Sofia, samt til de øvrige nominerede. Det var et utroligt stærkt felt i år.
Derfor blev Sofia Thøgersen kåret som Årets Københavnske Idrætstalent
Her er komitéens begrundelse for valget af Sofia Thøgersen som Årets Københavnske Idrætstalent:
"I et stærkt nomineringsfelt faldt valget på Sofia Thøgersen. Komitéen begrunder kåringen således: I et stærkt nomineringsfelt til kåringen som Årets Københavnske Idrætstalent er det Sofias udvikling de seneste to år samt det langsigtede udviklingspotentiale, der har haft den afgørende betydning for, at hun i år løber med kåringen. Sofia er forsvarende Danmarksmester på 1500m og 3000m, hvilket med al ønskelig tydelighed understreger, at hun tilhører den nationale elite. Det er imidlertid det internationale perspektiv, der gør, at Sofia er en atlet, som Københavnere bør være stolte af og holde øje med i de kommende år. Allerede som 16-årig i 2021 vandt Sofia sølv ved U20 EM. At hun konkurrerede i U20-kategorien skyldtes, at U18 EM var aflyst grundet COVID. Dette bemærkelsesværdige resultat var én af årsagerne til, at hun også sidste år var nomineret til Årets Københavnske Idrætstalent. Sofia har i mellemtiden ikke hvilet på laurbærrene, men har lagt yderligere på sit niveau. Udviklingen har blandt andet kastet to medaljer af sig ved sidste års U18 EM, hvor Sofia tog bronze i 2000m forhindringsløb og en ganske suveræn guldmedalje i 3000m. Team Copenhagens komité bemærker også, at Sofias udvikling sker i et fornuftigt og bæredygtigt tempo og, at U20-medaljer ikke er kulminationen af Sofias talent, men snarere pejlemærker mod en seniorkarriere på topplan. Sofia har altid trænet aldersrelateret, og derfor kan man ifølge landstræner Kersti Jakobsen forvente yderligere resultatfremgang i takt med øget specialisering og træning."
Om prisen
En af Team Copenhagens væsentligste opgaver er at støtte op omkring den københavnske talentudvikling. Talentudvikling er da også blevet en hjørnesten i Team Copenhagens daglige arbejde, hvilket bl.a. resulterer i, at langt størstedelen af de støttemidler, Team Copenhagen udbetaler, går til talentudvikling i de københavnske eliteklubber.
Team Copenhagen vil med prisen gerne medvirke til at anerkende et af de mange store københavnske talenter, som har potentiale til at gør sig gældende indenfor dansk eliteidræt - på internationalt seniorniveau. Prisen består ud over hæderen af et rejselegat på 10.000 kr., som kan bruges i forbindelse med træningsophold i udlandet. Siden 2018 har prisen været sponseret af Team Copenhagens mangeårige samarbejdspartner No Zebra.
Dommerkomité
Der udpeges en dommerkomité bestående af to repræsentanter fra Team Copenhagens sekretariat og en ekstern. I 2023 bestod komitéen af:
Fra Team Copenhagen: Tenna Bjerregaard Terney og Frederik Pihl
Ekstern: Stig Kramer, cheftræner i Nørrebro Taekwondo Klub
Indstilling af kandidater
De københavnske klubber kan frit indstille talenter til årets talentpris. Talentet skal have gjort sig bemærket i det forgangne år i en grad, som giver forhåbninger om en idrætskarriere på internationalt seniorniveau. Talentet skal derudover have en alder, så vedkommende ved udgangen af året ikke var trådt ud af sportsgrenens ældste ungdomsårgang.
Foto: Klaus Sletting, Frederik Pihl