En jernmand fra elitemiljøets muld

Triatlonklubben KTK86 har med cheftræner Jens Petersen-Bach fået etableret et elitemiljø, hvis kvalitet er meget svær ikke at blive begejstret for. En af de mest lovende triatleter fra KTK86 er 23-årige Magnus Ditlev. Det beviste han i 2020, da han - til stor overraskelse for mange - løb først over målstregen ved den professionelle halvironman i Gdynia i Polen. Overraskelsen kunne blandt andet spores, da den tidligere dobbelte verdensmester Patrick Lange efter løbet måtte spørge "who the fuck are you!?"

Resultatet blev en realitet blot året efter, at den unge triatlet gik fuldtid som professionel og hans potentiale er ikke til at tage fejl af. Vi har talt med Magnus Ditlev og Jens Petersen-Bach om valget om at gå fuldtid og om fremtiden for triatleten.

Året forinden den store triumf i Polen besluttede Magnus Ditlev at gå fuldtid som triatlet. Med sejren in mente kan man måske tænke, at det var en nem beslutning. Det var det imidlertid ikke, fortæller Magnus Ditlev.

-       Jeg synes, det var en ret svær beslutning, da jeg på daværende tidspunkt (2019, red.), grundet en del styrt på min cykel, ikke rigtig havde de store resultater til at berettige at skulle leve som professionel triatlet. Men vi kunne se i min træning, at potentialet var der, så jeg har bare troet på det, min træner (Jens Petersen-Bach, red.) har sagt om, at det bare var et spørgsmål om tid, før resultaterne ville komme. Derudover er jeg opvokset i en familie, som ikke selv har erfaring med elitesport, og hvor det at få en god og solid uddannelse vægtes højt. Så på den front har det også været et svært valg, men de har alle taget rigtig godt imod min beslutning og støttet mig 100%. 

"...efterhånden som studiet blev mere krævende, og jeg samtidigt begyndte at træne endnu mere, gik det op for mig, at det er svært at skulle kombinere de to ting."

-       Jeg blev bachelor i Kemi og Teknologi på DTU i sommeren 2019. Perioden op til var rimeligt stressende, og jeg gjorde mig mange tanker om, hvordan jeg skulle kombinere fuldtidsstudie med tilværelsen som eliteatlet. Jeg har altid haft det sådan, at hvis man skal gøre noget, så skal det gøres 100%. I starten af min studietid på DTU synes jeg godt, at jeg kunne få det til at gå op med træning ved siden af studiet. Men efterhånden, som studiet blev mere krævende, og jeg samtidigt begyndte at træne endnu mere, gik det op for mig, at det er svært at skulle kombinere de to ting. Til sidst, altså lige inden jeg blev bachelor, var jeg kørt ret træt i det, og jeg besluttede derfor at tage et års orlov mellem bacheloren og kandidaten for at fokusere 100% på triatlon, velvidende at det år måske kunne blive til flere år, hvis det kunne retfærdiggøres af mine sportslige resultater.

35 timers aktiv træning om ugen

At kombinationen af fuldtidsstudie og triatlontræning blev for stor en mundfuld, er der vist ingen, der kan fortænke Magnus Ditlev i. Træningen som elitetriatlet er nemlig (næsten) ligeså tidskrævende som et fuldtidsarbejde. 

- Jeg træner ca. 35 timers aktiv træning om ugen. Afhængigt af, hvor vi er i sæsonen, er det nogle gange mere og andre gange lidt mindre, men en typisk uge for mig består generelt af 25-30 km svømning, 600-700 km cykling og 90-100 km løb. 

Eksempel på en træningsuge for Magnus Ditlev:

  • Mandag (hviledag): 5 km let svømning, morgen + 2,5 t let cykling, eftermiddag + 45 min core, eftermiddag
  • Tirsdag: 4,5 km svømning m. hårde intervaller, morgen + 18 km løb med hårde intervaller, formiddag + 1:40t let cykling, eftermiddag + 8,5 km let løb, aften
  • Onsdag: 14 km let løb, morgen + 5,5 t cykling med hårde intervaller, resten af dagen
  • Torsdag: 5 km svømning med hårde intervaller, morgen + 25 km let løb, formiddagen + 2 t let cykling, eftermiddag
  • Fredag: 5 km let svømning, morgen + 45 min core, eftermiddag
  • Lørdag: 4 km svømning med hårde intervaller, morgen + 3,5 t hårdt krydspas hvor der øves at løbe direkte efter cykling (2:20 t cykel + 14,5 km løb), eftermiddag
  • Søndag: 5 t cykling med hårde intervaller, morgen + 14 km let løb, eftermiddag

Foruden de 35 timers aktive træning, bruger Magnus Ditlev også meget tid på at optimere hele vejen rundt. I den proces inddrager han den naturvidenskabelige tilgang, som DTU gav ham i rygsækken.

- Jeg forsøger at tage den videnskabelige tilgang fra min uddannelse på DTU med ind i triatlonsporten. Det gør sig både gældende i forhold til den træning, jeg udfører, og det udstyr, jeg kører på. Jeg bruger meget tid på at holde mig opdateret om træningsprincipper og drøfter jævnligt den træning, vi laver med min træner, ligesom jeg forsøger at optimere fx mit cykel-setup så godt som muligt. I sidstnævnte spiller aerodynamik en rigtig stor rolle og der er rigtig meget nem tid at hente ved at tænke lidt over hvilke ting, man vælger at køre på.

"Jeg er meget taknemmelig for det store arbejde der hele tiden bliver gjort for at skabe og forbedre elitemiljøet i KTK86 med opbakning fra Team Copenhagen."

Selvom triatlon er en individuel sportsgren, har Magnus Ditlev nydt stor glæde af det elitemiljø, der er blevet etableret i KTK86.

- Vi er en gruppe på omkring 10 personer, som alle er nogenlunde jævnaldrende og har den samme træner, Jens Petersen-Bach. Således er vores programmer tilpasset, så der altid er nogen at træne med, hvilket betyder meget, når man træner så meget, som vi gør. Vi har det rigtig godt sammen socialt og ses også tit udenfor træning. Jeg er meget taknemmelig for det store arbejde, der hele tiden bliver gjort for at skabe og forbedre elitemiljøet i KTK86 under opbakning af Team Copenhagen.

 

Artiklen fortsætter efter billedet.

"Han samlede mig op fra rendestenene for et par år siden i en skadet og overtrænet tilstand og har på kort tid formået at bygge mig op og rykke mit niveau markant på tværs af alle tre discipliner. "

Cheftræner Jens Petersen-Bach, der står i spidsen for elitemiljøet i KTK86, får store ord med på vejen fra den unge triatlet, der tilskriver ham stor ære, for sit nuværende niveau.

- Jens er en uundværlig del af min udvikling som triatlet. Han samlede mig op fra rendestenene for et par år siden, hvor jeg befandt mig i en skadet og overtrænet tilstand. Siden har han på kort tid formået at bygge mig op, og rykke mit niveau markant på tværs af alle tre discipliner. Det er helt vildt, hvor meget arbejde og tid, han lægger i det. Vi er i dialog hver dag, gerne flere gange om dagen, og han er ofte selv til stede, når vi træner.

Hvor man ofte hører om træner-atlet-relationer, hvor det er trænerens fornemmeste opgave at holde atleterne eller spillerne til ilden, forholder det sig anderledes i dette tilfælde.

- Jeg nok lidt af en træningsnarkoman. Det gør, at en af Jens’ største opgaver i hans træning af mig er at "holde mig tilbage" og sørge for, at jeg ikke laver noget dumt eller træner mig selv i sænk. Det er Jens utrolig god til, og han evner altid at se tingene i det lange perspektiv. Derudover er Jens ufattelig god til at motivere mig både i træning og konkurrence. Han tror virkelig på én, selv når man måske ikke selv gør, og det smitter også af på ens egen indstilling. Det er altid en fornøjelse at cykle eller løbe en tur med ham, da han har så meget viden og erfaring at dele ud af qua hans egen baggrund som professionel triatlet.

Vi har spurgt cheftræner Jens Petersen-Bach om hans forventninger til Magnus Ditlev oven på sejren i Gdynia - "Han bliver farlig"

Sejren er på mange måder et udtryk for en dedikation ud over det sædvanlige. Derudover er Magnus en af de atleter, som stort set aldrig har et dårligt træningspas. Han formår altid at sætte sig op til både de hårde og de lange træningspas. Han er ekstraordinært god på cyklen, og så har han et fornuftigt højt svømmeniveau, der gør det muligt for ham at være med helt fremme fra start. Derudover er Magnus god til at prioritere både god kost og søvn, og bruger sine frirum til at nørde aerodynamik. 
Han har desværre haft nogle uheldige skader pga. flere cykelstyrt, hvilket formentlig er årsagen til, at han først netop nu laver dette top resultat. 

Hvad angår Magnus Ditlevs fremtid i sporten, er Jens Petersen-Bach ikke i tvivl - Magnus bliver "farlig". 

Magnus har et kæmpe potentiale. Han kommer til at være super farlig på den fulde Ironman på Hawaii om nogle år. Magnus er meget dedikeret og gør alle træningspas 100%. Derudover er han en rigtig god fyr, som er betænksom, ydmyg, omhyggelig og en god holdkammerat

I Team Copenhagen ser vi frem til at følge Magnus Ditlev og resten af KTK86 Eliteteam fremover. Foruden Magnus Ditlev består eliteteamet af: Sif Bendix MadsenThor Bendix MadsenValdemar SolokKristoffer Visti GraaeGustav Palm HenriksenOliver SahlbergKasper Henrik PedersenLaurits Holm og Andrea Bolvig

Ved at trykke på navnene kan du følge KTK86'ernes spændende udvikling på deres respektive instagramprofiler.

Du kan også følge KTK86 Eliteteam her

 

Foto: Kasper Henrik Pedersen
Tekst: Frederik Pihl