Eliteidræt alene - træning i et lukket land | #2 Judokæmper Jonas Czajkowski

Coronavirussen har gjort sit indtog i Danmark og alle må indstille sig på en markant anderledes hverdag i denne tid. Det gælder naturligvis også københavnske eliteidrætsklubber og deres atleter. Vi har talt med en række trænere og atleter fra forskellige idrætsgrene for at høre, hvordan de håndterer den specielle situation og hvordan den påvirker dem og deres idræt.

"Det eneste, jeg kan gøre, er at få det bedste ud af situationen og fokusere på det, jeg kan gøre noget ved i stedet for det, jeg ikke kan ændre"

De danske sundhedsmyndigheder fraråder al unødig fysisk kontakt, og appellerer samtidig til, at alle holder en afstand på mindst to meter til andre mennesker. Det er selvsagt en stor udfordring for judokæmpere, og derfor holder alle danske judoklubber selvfølgelig lukket. Men hvad gør judokæmperne så med deres træning? Vi har talt med Jonas Czajkowski fra Brønshøj Judo Club.

"Det er helt sikkert en udfordring at få trænet. Normalt består min træningsdag af to-tre træningspas, som består af hhv. løbetræning, styrketræning og så egentlig judotræning. Så i den nuværende situation går det ud på at finde alternativer til de 3 træningspas. Den udendørs løbetræning er ikke jo anderledes. Men hyppigheden af løbetræningen har jeg skruet markant op for. Normalt løbertræner jeg tre gange om ugen, hvor det udelukkende har bestået af intervaltræning. Nu har jeg fire-fem løbepas, hvor nogle af dem er bare helt normalt løb. 

 En ting er styrke- og løbetræning, men hvad med selve judotræningen?

"I forhold til selve judotræningen, så forsøger jeg, at lave judoindgange/solotræning med en elastik. Det gør jeg som regel efter en ”normal” løbetur. Jeg forsøger at lave så meget Judo-relateret træning, som muligt. Styrketræningen er også en stor udfordring, og måske klart det sværeste, fordi min normale styrketræning består af enormt høj belastning. Det er svært at finde alternativer, som giver det samme. Igen bruger jeg elastikken til at lave nogle øvelser, og så bliver der ellers lavet en masse pull-ups og push-ups, men det er begrænset, hvad jeg kan lave." Se Jonas' elastiktræning i videoen.

Hvordan påvirker det humøret og motivationen?

"Det er frustrerende, når man ikke kan lave sin normale træning, og jeg kan godt mærke, at der er blevet hevet 2 timers judotræning og 1,5 times styrketræning ud af mit daglige program. Men i sidste ende er det jo samme vilkår for alle. Det eneste, jeg kan gøre, er at få det bedste ud af situationen, og fokusere på det, jeg kan gøre noget ved i stedet for det, jeg ikke kan ændre.

Men det påvirker mig helt sikkert. Men det, tror jeg mere, er fordi, at jeg keder mig helt vildt. Jeg kan godt mærke, at jeg mangler de timer i min dag. I forhold til motivationen er den for mit vedkommende ikke faldet, men jeg kan samtidig godt mærke at det er lidt svært, at sætte sig op til stævner, man ikke ved om bliver afholdt."

Vi hepper på dig, Jonas. Det aftvinger respekt, at du fokuserer på de ting, du kan ændre, og ser bort fra de ting, der er udenfor din kontrol. 

Foto: European Judo Union 
Video: Jonas Czajkowski, Frederik Pihl
Tekst: Frederik Pihl

 

Læs andre artikler fra serien "Eliteidræt alene - træning i et lukket land":

Eliteidræt alene - træning i et lukket land | #1 BMX-rytter Magnus Jensen

Eliteidræt alene - træning i et lukket land #3

Sportschef og trampolintræner, Daniel D. Vidstrup

Eliteidræt alene - træning i et lukket land #1

BMX-rytter Magnus Jensen