Nå, OL blev altså ikke i år #2 | Fægteklubben Trekanten

OL i Tokyo er blevet udskudt til 2021. Det er en beslutning, som alle har forståelse for, men som ikke desto mindre kan være frustrerende for OL-kandidater på tværs af sportsgrene. Men er udskydelsen af OL ubetinget en ulempe? Ikke ifølge Malte Trier Mørch, som er cheftræner i Fægteklubben Trekanten og det danske fleuretlandshold.

En knæskade og en global pandemi

Fotograf, Ian Bozic: Malte Trier Mørch (tv) og Thomas Berg (th)

Vi starter med at skrue tiden tilbage til efteråret 2019. Det var en, på mange måder, mere simpel tid. Det var en tid, hvor træernes blade var flotte og farverige, temperaturen var dalende og Corona stadig bare var en mexicansk øl, man drak til sine tortillas. Landsholdsfleuretfægteren Thomas Berg fra Fægteklubben Trekanten var ved at runde en flot efterårssæson af, og havde et formmæssigt momentum, der skulle konsolideres og udbygges på vinterens kommende træningslejr. Denne træningslejr skulle have været et vigtigt led i forberedelserne til en afgørende forårssæson, der blandt andet ville byde på en zone-kvalifikation, som var fægterens sidste chance for at kvalificere sig til OL i Tokyo 2020.

Sådan kom det dog ikke til at gå.

Dagen før vintertræningslejren låste Thomas’ højre knæ sig fast, og kunne hverken strækkes eller bøjes. En scanning viste, at menisken havde sat sig løst. Lægernes besked var klar: Thomas Berg skulle have opereret sit knæ, og ville ikke blive klar til zone-kvalifikationen i Madrid i april, og dermed var OL-drømmen brast. Sådan så det i hvert fald ud.

Fotograf, Morten Juhl: Alexander Tsoronis og Riki Oishi (Japan)

Når der afholdes zone-kvalifikation, kan hvert europæisk fægteforbund stille med én fægter per kategori - sabel, fleuret og kårde. Det vil være den fægter i hver kategori, der har den højeste verdensranglisteplacering, som sendes afsted. Før Thomas Berg blev langtidsskadet, var Alexander Tsoronis den fleuretfægter med den næsthøjeste danske verdensranglisteplacering. Derfor blev han udpeget til at deltage i zone-kvalifikationen, som Danmarks herrefleuretfægter. Zone-kvalifikationen blev dog aldrig afholdt, da den, ligesom alt andet, blev aflyst grundet COVID-19.

Så hvad så nu? Hvordan efterlader det Fægteklubben Trekantens to landsholdsfægtere?

 

”Det pudsige er, at pausen faktisk er en stor fordel for begge fægtere”

Fotograf, Morten Juhl: Alexander Tsoronis


Sådan siger Malte Trier Mørch, som er træner for begge fægtere, både som fleuretlandstræner og cheftræner i Fægteklubben Trekanten.

”Alex (Alexander Tsoronis, red.) var måske ikke helt klar formmæssigt til at slå til ved zone-kvalifikationen. Ikke, at det havde været umuligt, men meget, meget vanskeligt. Og Thomas (Berg, red.) var jo skadet."

Ifølge Malte Trier Mørch har udskydelsen zone-kvalifikationens derfor betydet at en ny chance til både Thomas Berg og Alexander Tsoronis.

 

Alexanders Tsoronis' nye chance

Fotograf, Morten Juhl: Alexander Tsoronis


"Alexander gik med overvejelser om at indstille karrieren efter denne sommers EM-turnering. Men da chancen for en OL-kvalifikation bød sig til, har Alexander virkeligt hævet sit niveau."

I efteråret 2019 var det klart Thomas Berg, der var den bedste fægter. Der var mange placeringer ned til Alexander på verdensranglisten. Men med de seneste måneders turneringsaflysninger har Alexander haft lejlighed til at træne en masse ting, særligt fysisk.”


Malte Trier Mørch vurderer, at Alexander Tsoronis udvikling i de seneste måneder betyder, at de to fægtere er væsentligt mere jævnbyrdige i dag, end tilfældet var før Thomas Bergs langtidsskade.

"Siden Thomas’ skade har Alexander fået trænet en masse ting, og har faktisk muligheden for at indhente Thomas på verdensranglisten. Der kommer en hel række stævner i efteråret, hvor Alexander kan samle en masse point og dermed stige på verdensranglisten".

Men hvad egentlig med Thomas Bergs langtidsskade? Jo, den er han faktisk ved at være kvit.
Såfremt der igen bliver afholdt turneringer fra september, vil Thomas Berg stå klar i en god fysisk forfatning - faktisk tæt på sin topform, vurderer Malte Trier Mørch.

"Team Danmarks fysioterapeuter har været imponeret over, hvor hurtigt Thomas' krop er kommet tilbage fra knæskaden. Han kan nu komme tilbage og konkurrere i rigtig god fysisk form. Hvis sæsonen starter op til september, vil Thomas have bygget sin fysiske form op til tæt på topform".

 

"De vil presse hinanden til at blive bedre, ingen tvivl"

Konkurrencesituationen i toppen af dansk fleuretfægtning spidser altså til. I efteråret 2019 var der ingen tvivl om hvilken fleuretfægter, der ville blive sendt til zone-kvalifikation med henblik på OL-kvalifikation - men den situation er givetvis ganske anderledes i efteråret 2020, og det er en god ting, mener Malte Trier Mørch. 

Det er nemlig alene verdensranglisteplaceringen, der afgør hvilken af de to fægtere, der skal fægte for en dansk OL-kvalifikation, og her har Alexander Tsoronis altså mulighed for at komme fra baghjul og presse Thomas Berg.

"De to har en rigtig sund konkurrence med hinanden. De er rigtig gode venner. De vil presse hinanden til at blive bedre, ingen tvivl. Hvem end, der ender med at have flest point på verdensranglisten, vil stå stærkere og være skarpere til zone-kvallen, end tilfældet havde været i april, hvor Thomas var skadet og Alexander ikke havde niveauet."

Den interne konkurrence mellem Thomas (tv) og Alexander (th) betyder altså, ifølge Malte Trier Mørch, at Danmarks samlede chance for at få en fleuretfægter kvalificeret til OL, bliver større som følge af OLs udskydelse.

 

De to herrefægtere er dog ikke de eneste OL-kandidater. Fægteklubben Trekanten har også fleuretfægteren Laeticia Jørgensen, som med al sandsynlighed vil repræsentere Danmark, når den udskudte zone-kvalifikation afholdes.

 

Tekst: Frederik Pihl
Foto: Morten Juhl, Ian Boizic, Malte Trier Mørch
Bannerfoto: Leon Paul London

 

 

 

Replaced due migration

Replaced due migration

Nå, OL blev altså ikke i år #1

Judokæmper Emilie Sook