Fra Brønshøj til Söderhamn - Bordtennisspiller Emil Friis Hansen flyver fra reden

Den 19- årige Emil Friis Hansen har i de seneste år tilbragt utallige timer i CPH Bordtennis. Det har været noget af en rejse for den unge spiller, både i forhold til sportslig udvikling, men også hvad angår det mentale og menneskelige. Han tager nu det store spring fra Brønshøj til Söderhamn, i Sverige, hvor han skal træne fuldtid, og lave en reel satsning på den sport, han elsker. CPH Bordtennis-cheftræner Kim Niclas Nylander er stolt over at sende ham afsted.

- »Det er et stort spring at tage, fra junior til seniorspiller, det ved jeg alt om fra min karriere, og vi ser desværre generelt i sporten, at mange stopper. Derfor er der mange gode kræfter, der går tabt, og mange, der aldrig får udlevet den, for mange store drøm de har haft som ungdomsspillere. Der er mange faktorer, der spiller ind, for at en spiller kan tage dette valg videre, heriblandt er det vigtigt med et sundt træningsmiljø, og et tillidsfuldt og seriøst samarbejde mellem træner og spiller, hvor det handler om at rykke spilleren, og mennesket bag. Det er mit evige mål at skabe spillere, der er hele mennesker, hvorfor den mentale rejse er ligeså vigtig som den sportslige. Derfor er det fantastisk at se, at vores arbejde har båret frugt, og at Emil kan være et inspirerende forbillede for andre«, lyder det fra den stolte CPH Bordtennis cheftræner.

Kim (til højre på billedet) har sat Emil (til venstre på billede) stævne, for at tage en snak før den store afrejse. Læs med her.

Fra ungdomsspiller til professionel satsning

Hvad har været det vigtigste for dig og din udvikling som spiller i CPH bordtennis de sidste år, for at kunne gå fra juniorspiller til at være en motiveret seniorspiller, der nu vil satse 100% på bordtennis?

- »Det vigtigste for mig, som spiller i CPH bordtennis, har helt klart været miljøet i klubben. På træningsholdet er der altid en super god stemning, dertil er der en masse spillere på forskellige niveauer, der alle sammen giver den max gas til træning og i kamp, og den slags smitter af på resten af holdet. Kim og Dennis (sportschef i CPH Bordtennis, red.) har altid stået klar til at hjælpe mig med mine mentale problemer, hvilket har gjort, at jeg har kunnet komme videre i min udvikling, både som atlet, men også som menneske. Vores dygtige cheftræner Kim har helt sikkert været hovednøglen til, at jeg har fået indlært nogle bordtennismæssige færdigheder, som har gjort, at jeg har taget valget om at gå fra ungdomsspiller til at satse for at opnå mine drømme.«

 

 

»Min største udfordring og nøgle til at nå mine mål, bliver helt klart at være positiv, klar i hovedet og fokuseret, også når det bliver hårdt og udfordringer dukker op.«

Hvad tager du med dig?

- »Det, jeg tager med mig, er, at det mentale spiller en meget stor rolle. Hvis man ikke har det godt mentalt, så bliver det rigtig svært at præstere godt. Det er vigtigt for mig altid være ydmyg, lede de andre og være det gode eksempel. Det er sådan man hjælper andre, og sidste ende sig selv.«

Hvad ser du mest frem til i Söderhamn?

- »Jeg ser mest frem til at komme til et bordtennismiljø hvor alle satser, og kører rigtig hårdt på. Jeg ser også frem til at blive udfordret af en masse professionelle spillere, og prøve at stå på egne ben og få afprøvet alt, jeg har lært, som spiller og som menneske.«

Hvad tror du bliver din største udfordring, og hvad bliver nøglen til at nå dine mål som bordtennisspiller i Söderhamn?

- »Min største udfordring og nøgle til at nå mine mål bliver helt klart at være positiv, klar i hovedet og fokuseret, også når det bliver hårdt og udfordringer dukker op. Man har kun sig selv deroppe, så det er bare med at være fokuseret på sine mål, og få det bedste ud af hver situation.«

 

 

Hvilket råd vil du give til yngre spillere?

- »Det er vigtigt at finde ud af hvad ens målsætninger er. I ungdomsårene, er det vigtigt med målsætninger. Det skal dog være de rigtige målsætninger; proces- og præstationsmål. Når man er over 18 år kan man i højere grad begynde at håndtere resultatmål. Det har Kim lært mig. Førstnævnte er nemlig noget man selv kan påvirke, hvorimod sidstnævnte er under påvirkning af andre. Derfor er det vigtigt, at lade være med at gå op i eksempelvis ratingpoint, og især at lade sig påvirke af det, som jeg ved mange unge spillere gør. De kan blive slået helt ud på grund af de tal, og ligeledes, hvis man eksempelvis ikke bliver inviteret med til en landsholdslejr, eller det går mindre godt til et stævne, for der kan altså sagtens vente en lys bordtennisfremtid alligevel. Fokuser i stedet for på det, der er indenfor ens egen kontrol, gør dit bedste, og på at være medskaber til et godt træningsmiljø.«

Cheftræner Kim Nylander runder samtalen af med sin egen kommentar:

-»Det er fantastisk at høre de ord fra dig, Emil, for det er det, vi stræber efter i CPH Bordtennis. Og nøglen for dig har nemlig været at fokusere mere på, hvad du selv kan påvirke, og hvordan vi får det bedste ud af hver udfordrende situation. Dvs. den præstationsmålsættende del: Hvor mange timer skal jeg træne? Hvad er en god indsats for mig, og hvordan skaber jeg den? Hvilket mindset skal man have, når det ikke går som forventet? Og når man kan arbejde ud fra dét, og reflektere, så kan man lægge den rigtige energi i sin træning, og derved rykke sig som bordtennisspiller. Det skal blive spændende at følge dig, og du skal vide, at du altid har en plads her hos os i CPH Bordtennis”, lyder det fra Kim til en glad Emil, der nu påbegynder et nyt bordtenniseventyr.

Tekst: Kim Nylander
Billeder: Kim Nylander
Redaktør: Frederik Pihl, Team Copenhagen